PVC дограма Варна, алуминиева дограма Варна, промишлени ремонти, окачени фасади, зимни градини
 

Как да се грижим за PVC дограмата?
Дата: 10.06.2009 г.


Обикновено, смяната на дограма и ремонта на жилището съвпадат. Новите прозорци изменят интериора на жилището, режима на вентилация, топлообмена и микроклимата. Правилната експлоатация ще осигури оптимални условия за живот и максимален срок на използване на PVC дограма.

Поддържане на PVC дограма
Необходимо е периодично да се смазват всички заключващи механизми и панти на прозорците и вратите. Не трябва да се допуска попадането на пясък, вар, строителен разтвор и др. замърсяващи вещества в механизмите. Върху уплътнителите не трябва да се допуска натрупването на прах. Съществуват специални препарати, които предпазват гумените уплътнения от атмосферни влияния и ги правят по-гъвкави. Прозорците са изготвени от пластмасови профили, които са устойчиви на слънчева светлина и на атмосферни влияния. За белите профили има препарати, които почистват полепнали по тях прашинки, натрупани с течение на времето.

Проветряване на жилището
Масово използваните досега дървени врати и прозорци не се затварят плътно. Този неприятен факт има и някои положителни страни. Хладният въздух, проникващ в помещенията, се затопля и поглъща влагата. Течението не дава възможност за попадане на влага върху вътрешната страна на прозорците.
Новите прозорци се затварят много плътно... Те правят вашето жилище по-топло, защитават го от уличния шум, намаляват необходимата за отопление енергия. Заедно с това, пречат за възникване на естествени течения и препятстват намаляването на влагата в помещенията. Създават условия за възникване на конденз върху най-студените, външни стени на жилището, които имат допир със студения въздух навън. Поради тези причини, жилището трябва да се проветрява много по-често, отколкото при наличие на дървена дограма, чрез отваряне на прозорците и включване на вентилатори в банята и тоалетната.

Възникване на влага
Помещенията се делят на сухи и влажни. Към влажните се отнасят кухнята, банята и, колкото и странно да изглежда, спалнята. В кухнята възниква влага, при приготвяне на храна; в банята – при къпане, пране, сушене на дрехи. В спалнята възникването на влага е свързано със съня. По време на сън всеки човек издишва от 1 до 2 л вода. Влагата е особено интензивна в спални, в които температурата на въздуха е по-ниска, отколкото в останалите помещения. Възниква конденз върху прозорците и върху онези страни на мебелите, които са обърнати към външните стени. За да се намали кондензът, проветрявайте редовно спалните помещения.

Образуване на конденз
Конденз може да се появи по повърхността откъм помещението, на стъклопакета, съответно рамките на прозорците. Тогава се говори още за изпотяване или замъгляване на прозореца. Това обаче на бива да се бърка с поява на конденз във вътрешността на стъклопакета – когато кондензът е между двете стъкла на стъклопакета, той е дефектен и трябва да се потърси намесата на специализиран сервиз. Появата на конденз започва от края на стъклото, като най-студена част от жилището.
Конденз може да се появи в неотоплявани помещения. Причината е в постепенното изстиване на помещението през нощта и насищането на въздуха с водни пари, от дишането, при относително ниска температура. Конденз може да настъпи не само на прозорците, но и на всички студени места в помещението. Това води до петна, плесен и мухъл по стените. При спазване на определени правила кондензът може да се намали или изчезне.


назад

 
     
© Стройпродукт Крайчев
интернет маркетинг от Invitro Ltd. : : : концепция и дизайн от Lemon.bg