top of page

Какви са причините за поява на мухъл и как да се борим с тях?

Една от главните причини да поставим качествена дограма е да спестим енергия за отопление, но не трябва да забравяме, че добреуплътненото жилище трябва да се вентилира правилно. В резултат на парите, които се отделят от готвене, къпане и др. въздухът в дома се насища със значителни количества вода. При старите дограми, дори в затворено състояние, въздухът бавно се обменя. Новите дървени, PVC и алуминиеви дограми са почти херметични затворени и възпрепятстват естествената вентилация. В резултат на това влажността се увеличава и достига прага на кондензация.


Ако поставите влагомер в дома, бихте могли да проследите дали помещението се вентилира достатъчно.

Защо и как се появява мухъла?

Мухълът често се появява по ъглите, когато се намира между две външни стени. Това е причина, на това място температурата да е малко по-ниска, отколкото в останалата част на жилището. Ако под пода или над тавана има неотоплявано помещение, това допринася за охлаждането, тъй като на едно място се срещат три стени с ниска външна температура и вероятността за конденз се увеличава.

Друга причина е, че в ъглите и зад мебели въздухообменът е най-слаб и това също допринася за понижаването на температурата на стената.

Как да се борим с мухъла?


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page